Pyszny makownik w cieście drożdżowym, idealny na święta Wielkanocne oraz Bożego Narodzenia, chociaż my uwielbiamy makowce i przynajmniej raz w miesiącu makowiec musi być do herbatki :)
55 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 24*38 cm
600 g mąki
7 żółtek
kostka masła
60 g świeżych drożdży
3 łyżki śmietany
4 łyżki cukru
Makownik w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy masło i siekamy, potem dodajemy pokruszone drożdże, żółtka, cukier oraz śmietanę. Zarabiamy jednolite i gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części.
2.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wykładamy masę makową i wyrównujemy na cieście. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na mak.
3.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. Studzimy.
4.Energicznie ucieramy mleko z cukrem pudrem, przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy kratkę z lukru, posypujemy makiem niebieskim.
Komentarze