MAKOWNIK ZAWIJANY

4.5 (188 ocen)

Makownik mojej mamy z bakaliami pełen światecznych smaków.Jest on w mojej rodzinie na każde Święta.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    25 dkg margaryny/masła
    3 żółtka,
    2 całe jajka
    1 cukier wanilinowy
    10 dkg cukru pudru,
    3 łyżki kwaśnej smietany
    5 dkg drożdży

    Mak:
    60 dag maku
    40 dag cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    5 dag drożdży
    cukier waniliowy
    olejek migdałowy
    1 łyżka maki zwyklej
    1 łyżka mąki kartoflanej
    4 łyżki bułki tartej
    bakalie: orzechy włoskie, migdały, kandyzowana skórka pmarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makownik zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-130tqxa 1. Mak sparzyć dobrze, zagotować, odsączyć, przemleć przez maszynkę 2 razy. Utrzeć cukier puder z jajkami, żótkami, 5 dkg drożdży, cukrem wanilinowym, dodać kilka kropel olejku migdałowego, utrzeć dobrze. dodać 1 łyżkę mąki zwykłej, 1yżkę mąki kartoflanej, dodawać po trochu maku i ucierać, na koniec dodać 4 łyżki tartej bułki i pokrojone drobno bakalie
  • image-0trwnas 2. Make wysiać na stolnicę, dodać 1 margarinę/masło, do smietany wkruszyć drożdże wymieszać, dodać do maki wysiekać nozem.Zarobić ciasto. poddzielić na 2 lub 3 części
  • image-235jnm7 3. Rozwałkować na prostokąty, posmarować białkiem i rozłożyć masę makową,
  • image-0ksrljv 4. Zwinąć położyć na brytwankę (wąską i wysoką) i postawić w ciepłym miejscu na 3 godziny.
    Piec 50 minut w 170 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować