Makownik zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak sparzyć dobrze, zagotować, odsączyć, przemleć przez maszynkę 2 razy. Utrzeć cukier puder z jajkami, żótkami, 5 dkg drożdży, cukrem wanilinowym, dodać kilka kropel olejku migdałowego, utrzeć dobrze. dodać 1 łyżkę mąki zwykłej, 1yżkę mąki kartoflanej, dodawać po trochu maku i ucierać, na koniec dodać 4 łyżki tartej bułki i pokrojone drobno bakalie
2.Make wysiać na stolnicę, dodać 1 margarinę/masło, do smietany wkruszyć drożdże wymieszać, dodać do maki wysiekać nozem.Zarobić ciasto. poddzielić na 2 lub 3 części
3.Rozwałkować na prostokąty, posmarować białkiem i rozłożyć masę makową,
4.Zwinąć położyć na brytwankę (wąską i wysoką) i postawić w ciepłym miejscu na 3 godziny.
Piec 50 minut w 170 stopniach.
Komentarze