Makowiec pierożkowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, żółtka i cukier zmiksować. Przesiać mąkę, dodać orzechy i zagnieść. Zrobić gruby wałek i podzielić na 5 części.Z każdej część zrobić cieńszy wałek i pokroić na 10 kawałeczków. Z nich zrobić kulki,każdą rozpłaszczyć w dłoni. Nałożyć po parę owoców żurawiny i skleić jak pieroga.
2.Ułożyć na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
3.Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko, olejek. Na koniec wlać rozpuszczoną i letnią margarynę.
Wymieszać, rozprowadzić na pierożkach.Piec w 175 *C. ok. 40 min.
4.Czekolady wraz z margaryną roztopić nad parą.Rozsmarować na zimnym placku. Ozdobić w/g własnego gustu.
Komentarze