MAKOWIEC PIEROŻKOWY Z ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla wielbicieli maku.Dawniej piekłam ten biszkopt, jako samodzielne ciasto, oblane lukrem cytrynowym.Tutaj dołożyłam spód z ciasteczek z żurawiną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • pierożki orzechowe z żurawiną:
    -1 margaryna
    -2 żółtka
    -80 g. pudru cukru
    -100 g. mielonych orzechów
    -400 g. mąki

    biszkopt makowy:
    -5 jajek
    -250 g.cukru
    -250 g.margaryny
    -250 g.mąki
    -250 g.maku przemielonego
    -100 g.kokosu
    -1 mały proszek do piecz.(3 łyżeczki)
    -1 szklanka mleka
    -olejek migdałowy

    polewa:
    -2 gorzkie czekolady
    -50 g. margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec pierożkowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • robienie pierożków 1. Margarynę, żółtka i cukier zmiksować. Przesiać mąkę, dodać orzechy i zagnieść. Zrobić gruby wałek i podzielić na 5 części.Z każdej część zrobić cieńszy wałek i pokroić na 10 kawałeczków. Z nich zrobić kulki,każdą rozpłaszczyć w dłoni. Nałożyć po parę owoców żurawiny i skleić jak pieroga.
  • pierożki z żurawiną 2. Ułożyć na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • biszkopt makowy 3. Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko, olejek. Na koniec wlać rozpuszczoną i letnią margarynę.
    Wymieszać, rozprowadzić na pierożkach.Piec w 175 *C. ok. 40 min.
  • polewa na cieście. 4. Czekolady wraz z margaryną roztopić nad parą.Rozsmarować na zimnym placku. Ozdobić w/g własnego gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować