Inspiracją do upieczenia tego serniku, była babka drożdżowa pierożkowa. Której przepis mam w moich zbiorach. Efekt-sernik wygląda, jakby był z pierniczkami nadzianymi i smakuje pysznie.
Sernik pierożkowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować żółtka z cukrem, margaryną,smalcem i śmietaną.Przesiać do tego mąkę z proszkiem. Krótko wymieszać łyżką, potem na niższych obrotach mikserem.Zagnieść i podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać kokos, do drugiej orzechy a do trzeciej kakao.Wgnieść do każdej części.
2.Z każdej części odkroić po 1/4 na kruszonkę.Z większych części porobić wałki i każdy pokroić na 20 kawałków.Zrobić z nich kulki.
3.Każdą lekko rozwałkować, nałożyć po kilka owoców żurawiny i lepić pierożki.
4.Na blaszkę 25x42 wyłożoną papierem do pieczenia,ułożyć pierożki. Ułożyć dachówkowo na przemian kolorami.
5.Jajka zmiksować z cukrem, potem serem i jogurtem.Przesiać do sera budynie, dodać olejek i zmiksować. Wylać na pierożki z żurawiną.
6.Kruszonkę zrobić z reszty zostawionych części ciasta.Każdą podzielić na 20 części. Zrobić z nich kulki,rozpłaszczając w dłoni.Ułożyć na serze, na przemian, kolorami.
7.Piec ok. 55 min. w 175 *C.
Po przestygnięciu posypać pudrem cukrem.
Komentarze