MAKOWE ŚLIMACZKI

5 (179 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Masz ochotę na coś słodkiego...na coś z makiem i lukrem..?czas przygotować więc ślimaczki:)Zaprosmy dzieci do wspólnego pieczenia,bedzie pysznie

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • pól kg mąki
    1 szkl.mleka
    niepełna szkl.cukru
    kostka margaryny
    30 dag gotowej masy makowej z bakaliami
    pól łyżeczki cukru waniliowego
    ćwiartka kostki drożdzy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Makowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrabiamy ciasto 1. Podgrzewamy mleko,dodajemy drożdze rozkruszone,łyzkę cukru,połowę mąki,szczyptę soli-dokładnie mieszamy.Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę mąki,cukier,margaryne(odkładamy 1 łyżkę).Wyrabiamy ciasto,odstawiamy do wyrośnięcia.
  • odstawiamy do wyrosnięcia 2. Z ciasta robimy wałeczki o grubości palca,długości ok.50cm i zakręcamy w kształt ślimaczka.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
  • wkładamy masę makową 3. Masę makową mieszamy złyżką masła i cukrem waniliowym.Łyżką nakładamy farsz makowy w zagłebienia slimaczków
  • lukrujemy 4. Pieczemy ok.20 minut w 190 st.Z 50 g cukru pudru i łyzki wody robimy lukier.Smarujemy slimaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować