Makowa tarta lub makowe babeczki

0 (0 ocen)

Kto ma więcej czasu może zrobić urocze kruche babeczki, tym zapracowanym polecam makową tartę.

Składniki:

  • 75g mąki pszennej
    75g mąki krupczatki
    100g margaryny
    1,5 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Gotowa masa makowa lub :

    2 szklanki maku
    100g masła
    400g cukru
    3 jajka
    1 łyżka mąki
    1 łyżka miodu
    Bakalie - rodzynki, skórka pomarańczowa

    Dodatkowo - sucha fasola lub groch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Babeczki Babeczki

Makowa tarta lub makowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesypać na stolnicę, dodać żółtko, śmietanę i pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  • babeczki makowe 2. Mak sparzyć, zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem, dodać rodzynki, skórkę, mąkę i miód, z pianek ubić pianę i wszystko delikatnie wymieszać.
  • tarta 3. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, wykładać foremki wysmarowane margaryną. Z reszty ciasta wyciąć foremką dzwoneczki, gwiazdki lub inne kształty. Z folii wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek, wyłożyć nią ciasto i wysypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć fasolkę, nałożyć mak, położyć na wierzch ciasteczko i piec aż wszystko się lekko zarumieni.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować