Makowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 minut w lodówce.
2.Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki z masy makowej i dobrze wymieszać.
3.Ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm. Szeroką szklanką/ kubkiem wykrawać z ciasta koła. Umieścić je w formie na muffinki wysmarowanej masłem. Dobrze poprzyklejać w dno i boki foremki.
4.Do środka każdej nałożyć kilka łyżeczek masy makowej.
5.Z pozostałego ciasta wyciąć szklanką/ foremką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych, a następnie małą foremką wykroić środki kółek Umieścić je na masie makowej, lekko dociskając, aby ciasta skleiły się ze sobą. Tak przygotowane makowe babeczki piec w 190st.C około 25 minut do zezłocenia.
6.Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z formy i wystudzić. Wystudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)
Komentarze