Makaron z dorszem

4.5 (175 ocen)

Pyszna i łatwa w przygotowaniu zapiekanka, idealna na piątkowy obiad.

Składniki:

  • 250g makaronu np.wstążka ząbkowana,
    /2 kg filetu z dorsza,
    łyżka soku z cytryny,
    3 łyżki mąki pszennej,
    100g żółtego sera,
    pęczek koperku,
    3/4 szkl. śmietany 18%,
    2 łyżki przyprawy maggi,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem

Makaron z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowy makaron z dorszem 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem.
  • surowy makaron z dorszem2 2. Na koniec całość zalać śmietaną wymieszaną z maggi. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować