Makaron Rotondi faszerowany mięsem wołowym i warzywami

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

faszerowane mięsem wołowym i warzywami z purée z dyni.Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ.00 (lub 550)
    4 jajka
    szczypta soli
    20ml. oleju rzepakowego
    Farsz:
    600g mięsa wołowego
    1 duża marchewka
    1 łodyga selera naciowego
    1 średnia pietruszka korzeń
    150g. świeżego brokuła
    3 kulki jagód jałowca
    3-4 kulek ziela angielskiego
    2 liścia laurowego
    Purée:
    1 mała dynia piżmowa
    1 łyżka startego świeżego imbiru
    1 mała papryczka chili
    sól do smaku
    skórka starta z 1 cytryny
    świeża szałwia do dekoracji
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron rotondi faszerowany mięsem wołowym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę,zagotowujemy,wrzucamy mięso,obrane warzywa,liście laurowe,ziele angielskie,jagody jałowca lekko solimy,gotujemy do miękkości pod koniec gotowania wrzucamy brokuła,odcedzamy przez sito (wywar możemy wykorzystać do zrobienia zupy). Mięso,warzywa,studzimy,mielimy w maszynce dwukrotnie na średnich oczkach,doprawiamy do smaku.Dynię kroimy na pół,usuwamy pestki,obieramy ze skórki.W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię,dodajemy starty imbir,papryczkę chili,dusimy aż dynia będzie bardzo miękka,miksujemy blenderem na gładkie purée,doprawiamy solą do smaku..Do dużej miski przesiewamy mąkę,dodajemy sól,wbijamy jajka,wlewamy olej,wyrabiamy rękoma elastyczne gładkie ciasto tak aby łatwo odchodziło od dłoni.Ciasto przykrywamy czystym ręcznikiem na 15 minut..Ciasto dzielimy na 4 równe porcje.Na równej powierzchni ciasto wałkujemy cieniutki prostokąt,wykrawamy za pomocą szklanki kółka.Na środek każdego kładziemy porcję farszu.Farsz przykrywamy drugim plastrem ciasta mocno sklejamy brzegi.Makaron gotujemy 10 minut w osolonym wątku,wyjmujemy łyżką cedzakową,porcjujemy na talerze,podajemy z dyniowym purée,posypujemy skórką z cytryny,dekorujemy świeżą szałwią. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować