Papryka faszerowana mięsem wołowym

4.5 (174 ocen)

W papryce jest zamknięte całe drugie danie, składające się ze zdrowego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego i ryżu. Pieczona papryka jest bardzo aromatyczna i ma cudowny smak, a do tego jeszcze wspaniale się prezentuje na talerzu.

Składniki:

  • 400 g wołowego mięsa mielonego
    1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati)
    5 dużych czerwonych papryk
    1 pęczek natki pietruszki
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu (świeżego więcej)
    1 łyżeczka majeranku
    2 łyżeczka pieprzu
    1 jajko
    1/2 bułeczki kajzerki
    1/3 szklanki mleka
    2 płaskie łyżeczki soli
    oliwa z oliwek do posmarowania papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Papryka faszerowana mięsem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku.
    Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy.
    Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
    Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
  • 2. Ryż zalać szklanką osolonej zimnej wody i gotować około 6 - 7 minut, ma być w środku jeszcze twardy. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 15 minut.
  • 4. Paprykę umyć, osuszyć, odciąć z góry daszek z ogonkiem (zostawić około 5 cm pas papryki, aby ogonek jej się trzymał), wnętrze oczyścić z gniazda nasiennego.
  • 5. Papryki napełnić przyprawionym mięsem, skórkę papryki posmarować oliwą (daszek również, omijając ogonek).
    Paprykę przykryć daszkiem, wstawić do foremki i podlać wodą do wysokości około 1 cm.
  • 6. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 - 50 minut. Po około 20 minutach, gdy daszki zaczną się przypiekać i marszczyć, zdjąć je i wyjąć z piekarnika, a paprykę z mięsem piec dalej.
  • 7. Brzegi upieczonej papryki są lekko przypieczone, a skórka lekko pomarszczona.
    Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, aż zatrzyma się proces pieczenia, wtedy dopiero można ją podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis: papryka faszerowana ryżem i mięsem

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować