Papryka faszerowana mięsem wołowym

  • wyświetlono: 3108 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W papryce jest zamknięte całe drugie danie, składające się ze zdrowego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego i ryżu. Pieczona papryka jest bardzo aromatyczna i ma cudowny smak, a do tego jeszcze wspaniale się prezentuje na talerzu.

Garnek biało510

Składniki

400 g wołowego mięsa mielonego
1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati)
5 dużych czerwonych papryk
1 pęczek natki pietruszki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu (świeżego więcej)
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczka pieprzu
1 jajko
1/2 bułeczki kajzerki
1/3 szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki soli
oliwa z oliwek do posmarowania papryki

Sposób przygotowania przepisu:

Papryka faszerowana mięsem wołowym

  • 1. Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku.
    Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy.
    Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
    Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
  • 2. Ryż zalać szklanką osolonej zimnej wody i gotować około 6 - 7 minut, ma być w środku jeszcze twardy. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 15 minut.
  • 4. Paprykę umyć, osuszyć, odciąć z góry daszek z ogonkiem (zostawić około 5 cm pas papryki, aby ogonek jej się trzymał), wnętrze oczyścić z gniazda nasiennego.
  • 5. Papryki napełnić przyprawionym mięsem, skórkę papryki posmarować oliwą (daszek również, omijając ogonek).
    Paprykę przykryć daszkiem, wstawić do foremki i podlać wodą do wysokości około 1 cm.
  • 6. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 - 50 minut. Po około 20 minutach, gdy daszki zaczną się przypiekać i marszczyć, zdjąć je i wyjąć z piekarnika, a paprykę z mięsem piec dalej.
  • 7. Brzegi upieczonej papryki są lekko przypieczone, a skórka lekko pomarszczona.
    Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, aż zatrzyma się proces pieczenia, wtedy dopiero można ją podawać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimięso wołoweobiadpieczona paprykafaszerowana papryka

Komentarze

Podobne przepisy

Papryki w piekarniku

Dodane przez: Milenka

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Postanowiłam stworzyć swoją wersje...

Ostatni etap

Dodane przez: Olencja86

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą...

Czasami lubię próbować nowych rzeczy...

image-1gb91g1

Dodane przez: Magda33

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Bardzo aromatyczne danie.

Papryka faszerowana mięsem i soczewicą

Dodane przez: koma61

Papryka faszerowana mięsem i soczewicą

Faszerowane warzywa są ciekawym...

Papryka faszerowana mięsem,ryżem i marchewką

Dodane przez: martula85

Papryka faszerowana mięsem, marchewką i ryżem

Paprykę możemy faszerować różnymi...

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą

Smakowita papryka faszerowana z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE