Faszerowany makaron

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Smaczna przystawka na przyjęcie karnawałowe czy urodzinowe. Zachwyci każdego z gości.

  • 30 min

Składniki:

  • 15 szt. makaronu – duże muszle
    6 jajka ugotowane na twardo
    1 cm plaster dowolnej szynki (np. szynki z pieca)
    1 łyżka jogurtu greckiego
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    2 łyżeczki chrzanu tartego
    Sól, pieprz, czosnek granulowany
    1 łyżka oleju
    Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Faszerowany makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z 1 łyżką oleju al. dente wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.
  • 2. Jajka obrać ze skorupek, pokroić najpierw na plastry, następnie z drobną kostkę. Tak samo zrobić z plastrem szynki. Włożyć do miski, dodać jogurt grecki, musztardę i tarty chrzan. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Ponownie wymieszać i faszerować łyżeczką wcześniej ugotowany makaron. Faszerowane makarony ułożyć najlepiej na talerzu do podawania jajek. Pozostałą pastę ułożyć dekoracyjnie na środku talerza. Całość udekorować natką pietruszką.

Porady

Do farszu można dodać drobno pokrojoną cebulkę lub szczypiorek. Przystawka nada się również na wielkanocne śniadanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron muszle (conchiglioni)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować