Makagigi z orzechami

0 (0 ocen)

Przepis na ten świąteczny smakołyk znalazłam lata temu w jakieś gazecie i zachowałam jako ciekawy i godny wypróbowania. Od siebie dodałam sól, która świetnie przełamuje słodki smak przegryzki. Pierwotny przepis został opublikowany 1885 roku przez Lucynę Ćwierczakiewiczową.

Składniki:

  • szklanka mielonego maku
    szklanka miodu
    3/4 szklanki cukru
    duża szczypta soli
    pół szklanki mieszanych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makagigi z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makagigi z orzechami 1. Jeśli dysponujemy niemielonym makiem powinniśmy zacząć od jego sparzenia i zmielenia. Orzechy drobno siekamy. W garnku o grubym dnie gotujemy cukier z miodem aż lekko zbrązowieje.
  • Makagigi z orzechami 2. Dodajemy mak, orzechy oraz solidna szczyptę soli. Gotujemy jeszcze chwilę cały czas mieszając, aż całość zacznie bulgotać a masa zgęstnieje.
  • Makagigi z orzechami 3. Masę rozlewamy na silikonową stolnicę lub papier do pieczenia.
  • Makagigi z orzechami 4. Gdy lekko przestygnie kroimy. Jeśli zastygnie całkowicie pozostanie nam tylko połamanie jej na porcje :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować