Łosoś z fasolką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Nigdy nie brakuje mi pomysłów na ciekawe dania, często sama wymyślam przepisy. Pracuję w sklepie, a po powrocie do domu zwykle przygotowuję obiady, które jemy również następnego dnia

  • 45 min

Składniki:

  • ● 60 dag fileta z łososia
    ● 3 łyżki soku z cytryny
    ● 40 dag fasolki szparagowej
    ● szczypta cukru, sól
    ● łyżeczka oleju
    ● 150 ml białego wytrawnego wina
    ● szczypta kurkumy
    ● 12 dag masła
    ● 2 żółtka
    ● pęczek natki
    ● plastry cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy, osuszamy,
    porcjujemy. Skrapiamy 2 łyżkami
    soku, oprószamy solą i schładzamy
    ok. 15 minut. Natkę płuczemy kilka gałązek odkładamy,
    resztę siekamy. Fasolkę gotujemy
    w osolonym wrzątku z cukrem
    ok. 10 minut, odcedzamy
  • 2. Łososia podsmażamy na rozgrzanym
    oleju z obu stron. Wlewamy
    100 ml wina i szklankę
    wody. Gotujemy na małym ogniu
    5 minut. Masło roztapiamy,
    studzimy i przecedzamy.
  • 3. Żółtka ubijamy na parze
    z resztą soku, zdejmujemy
    z ognia i wciąż ubijając, dolewamy
    ciepłe masło i resztę
    wina. Dodajemy rozpuszczoną
    w odrobinie wody kurkumę.
  • 4. Fasolkę mieszamy z natką.
    Podajemy z łososiem i sosem.
    Dekorujemy plastrami cytryny
    i natką pietruszki

Porady

● Danie możemy również przygotować ze strączkami groszku zamiast fasolki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować