Lody trzywarstwowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Znajomi nie wierzyli, że zrobiłem je sam.

Składniki:

  • ● 18 dag cukru
    ● łyżka kakao
    ● 1/2 czekolady
    ● 25 dag moreli
    ● 100 ml śmietanki 36-proc.
    ● 6 jajek
    ● łyżka kawy rozpuszczalnej
    ● 5 dag orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody trzywarstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa I: 3 żółtka ucieramy
    w kąpieli wodnej z 3 łyżkami
    cukru i kakao, aż zgęstnieją.
    Studzimy, cały czas ucierając.
    3 białka ubijamy na pianę. Delikatnie
    mieszamy z masą żółtkową.
    Wsypujemy startą czekoladę
    (trochę odkładamy do
    dekoracji). Krem wkładamy do wysokiego, podłużnego naczynia
    (może być keksówka)
    i mrozimy 40 minut.
  • 2. Warstwa II: morele myjemy
    i osuszamy, pestki usuwamy,
    miąższ kroimy w małe kawałki.
    Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami
    cukru. Dodajemy owoce. Masę
    wykładamy na warstwę I. Mrozimy
    dalsze 40 minut.
  • Lody trzywarstwowe 3. Warstwa III: orzechy rozdrabniamy
    i prażymy na rozgrzanej
    patelni. Pozostałe
    żółtka ucieramy w kąpieli
    wodnej z resztą cukru i kawą.
    Studzimy. Białka ubijamy na
    pianę, delikatnie mieszamy
    z kremem i orzechami. Wykładamy
    na warstwę II, posypujemy
    odłożoną czekoladą.
    Wstawiamy do zamrażalnika
    na godzinę.

Porady

● Lody możemy podać z bitą śmietaną i musem owocowym domowej roboty: wyciskamy soki z cytryny i pomarańczy, a następnie 35 dag wydrylowanych moreli miksujemy z 2 łyżkami cukru i wyciśniętymi sokami. Chłodzimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować