Budyniowe lody

4.46 (182 ocen)

  • 2 godz. 15 min
  • Dla 5 osób

Budyń też smakuje w postaci lodów. Bardzo smaczny lodowy deser.

  • 2 godz. 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 op. budyniu waniliowego
    50 g cukru
    500 ml mleka
    1 łyżka kakao
    250 g malin
    ok. 50 g czarnej czekolady
Wystaw ocenę:

4.46 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Budyniowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Budyń wymieszać z cukrem i stopniowo dodawać ok. 6 łyżek zimnego mleka, wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować. Do gorącego mleka dodać budyniową masę, cały czas mieszając. Lekko mieszając gotować ok. 1 min.
    Połowę budyniu przelać do innego pojemnika.
  • 2. 2. Kakao wymieszać z łyżką wody i dodać do jednej połowy gorącego budyniu, dokładnie wymieszać. Przygotowany budyń waniliowy i czekoladowy wylać do foremek na kostki lodu różnej formy. Odstawić do zamrażalki na ok 2 godziny.
  • 3. 3. Czekoladę rozdrobnić i roztopić na banie wodnej. Za pomocą łyżeczki polać czekoladą wewnętrzną stronę przygotowanych szklanych pojemników, odstawić na chwile do lodówki do ostygnięcia. Zamrożony budyń czekoladowy i waniliowy wyłożyć na przemian z malinami do przygotowanych pojemników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować