Budyniowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Budyń wymieszać z cukrem i stopniowo dodawać ok. 6 łyżek zimnego mleka, wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować. Do gorącego mleka dodać budyniową masę, cały czas mieszając. Lekko mieszając gotować ok. 1 min.
Połowę budyniu przelać do innego pojemnika.
2.2. Kakao wymieszać z łyżką wody i dodać do jednej połowy gorącego budyniu, dokładnie wymieszać. Przygotowany budyń waniliowy i czekoladowy wylać do foremek na kostki lodu różnej formy. Odstawić do zamrażalki na ok 2 godziny.
3.3. Czekoladę rozdrobnić i roztopić na banie wodnej. Za pomocą łyżeczki polać czekoladą wewnętrzną stronę przygotowanych szklanych pojemników, odstawić na chwile do lodówki do ostygnięcia. Zamrożony budyń czekoladowy i waniliowy wyłożyć na przemian z malinami do przygotowanych pojemników.
Komentarze