Pyszny, super się prezentujący deser lodowy na lato! Po raz kolejnystwierdzam, że nie ma to jak własnej roboty lody! W tym przypadkupołączenie trzech smaków: czekoladowe, śmietankowe i kawowe zorzechami. Dodatkowo dałam parę malin…
Domowe lody trzywarstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa I
3 żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami cukru i kakao, aż
zgęstnieją. Studzimy, cały czas ucierając. 3 białka ubijamy na
pianę.
Delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Wsypujemy połowę startej
czekolady. Krem wkładamy do wysokiego, podłużnego naczynia (może to
być mała keksówka lub np. stare opakowanie po większych lodach) i
mrozimy 40 minut.
Warstwa II
Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru. Można dodać dowolne owoce. Masę
wykładamy na warstwę I. Mrozimy kolejne 40 minut.
Warstwa III
Orzechy rozdrabniamy i prażymy na rozgrzanej patelni. Pozostałe
żółtka
ucieramy w kąpieli wodnej z resztą cukru i kawą. Studzimy. Białka
ubijamy na pianę, delikatnie mieszamy z kremem i orzechami. Wykładamy na
warstwę II, posypujemy odłożoną czekoladą i wstawiamy na godzinę do
zamrażalnika.
Przed podaniem wyjąć 10 min wcześniej, żeby lepiej było kroić.
Zależy jak mocno mrozi zamrażalnik.
Komentarze