Domowe lody trzywarstwowe

0 (0 ocen)

Pyszny, super się prezentujący deser lodowy na lato! Po raz kolejnystwierdzam, że nie ma to jak własnej roboty lody! W tym przypadkupołączenie trzech smaków: czekoladowe, śmietankowe i kawowe zorzechami. Dodatkowo dałam parę malin…

Składniki:

  • 9 łyżek cukru
    małe opakowanie śmietanki 30-36 %
    6 jajek
    łyżka kakao
    1/2 gorzkiej startej czekolady
    łyżka kawy rozpuszczalnej
    50 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe lody trzywarstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa I

    3 żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami cukru i kakao, aż
    zgęstnieją. Studzimy, cały czas ucierając. 3 białka ubijamy na
    pianę.
    Delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Wsypujemy połowę startej
    czekolady. Krem wkładamy do wysokiego, podłużnego naczynia (może to
    być mała keksówka lub np. stare opakowanie po większych lodach) i
    mrozimy 40 minut.

    Warstwa II

    Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru. Można dodać dowolne owoce. Masę
    wykładamy na warstwę I. Mrozimy kolejne 40 minut.

    Warstwa III

    Orzechy rozdrabniamy i prażymy na rozgrzanej patelni. Pozostałe
    żółtka
    ucieramy w kąpieli wodnej z resztą cukru i kawą. Studzimy. Białka
    ubijamy na pianę, delikatnie mieszamy z kremem i orzechami. Wykładamy na
    warstwę II, posypujemy odłożoną czekoladą i wstawiamy na godzinę do
    zamrażalnika.

    Przed podaniem wyjąć 10 min wcześniej, żeby lepiej było kroić.
    Zależy jak mocno mrozi zamrażalnik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Lody trzywarstwowe

To może cię zainteresować