Likier kawowy według babci Wandy

4.9 (160 ocen)

Delikatny, aksamitny smak poprawi nastrój nawet po bardzo ciężkim dniu.

Składniki:

  • 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    1 szkl cukru
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej (zaokrąglone)
    500 ml wódki
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.9 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole Likiery

Likier kawowy według babci wandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy i zalewamy nią kawę rozpuszczalną, mieszamy. W rondlu mocno podgrzewamy mleko skondensowane i rozpuszczamy w nim cukier i cukier waniliowy. Kiedy się rozpuści to dodajemy esencję kawową. Całość studzimy. Następnie stale mieszając trzepaczką bądź łyżką naszą kawę dolewamy do niej cienkim strumieniem wódkę. Taki likier jest gotowy do spożycia od razu, jednak najlepszy jest gdy przegryzie się choć 2-3 dni. Likier ten ma około 17-18% alkoholu, jest słodziutki, wyraźnie kawowy. Po prostu idealny :)
    Polecam go zarówno solo, na osłodę dnia jak i jako polewa do deserów dla dorosłych :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować