"czekoladowy sen" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt:
białka ubijamy z szczyptą soli i cukrem aż będą sztywne, dodać żółtka po jednym i chwile miksować na niższych obrotach.Wyłączyć mikser. Do miski przesiać przez sito mąkę, mączkę i proszek do pieczenia i teraz mieszamy już tylko łyżką(to ważne). delikatnie ale do połączenia składników, dolewamy łyżkę wody i jeszcze przemieszać. Dno blachy (ale samo dno!!!) wysmarować olejem i wylać ciasto. Piec około 30 minut w temperaturze 150-180 stopni. sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Jeśli nie to piec, do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroimy go na 2 blaty. Do tego przepisu użyjemy tylko jeden blat. Drugi zamroźcie lub zjedzcie.
2.Budyń gotujemy używając do niego 750ml mleka i 4łyżek cukru. Dorzucamy bardzo drobno posiekana czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy z gazu. Zagotowujemy 150ml wody i rozpuszczamy w niej 4 łyżeczki żelatyny, jak jest całkiem rozpuszczona, to dolewamy 100ml mleka które nam zostało. Do budyniu powolutku i ciągle mieszając dolewamy rozpuszczona żelatynę i studzimy.
3.Blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy i nasączamy wodą wymieszaną z wódką i małą łyżeczką aromatu migdałowego. Smarujemy go masłem orzechowym. Następnie batoniki kroimy w kostkę bądź siekamy posypujemy biszkopt.
4.Gdy masa budyniowa zaczyna tężeć (aby to przyspieszyć można wstawić ja do lodówki), delikatnie wylewamy ją na ciasto. Jeśli zrobimy to zamaszyście to kawałki batoników popłyną nam w jedno miejsce i może to zepsuć efekt końcowy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą. Proponuję zrobić również marcepanowe różyczki.
Komentarze