"Czekoladowy sen"

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Czekolada, orzechy i jeszcze raz czekolada

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.75 szklanki
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - woda: 1 łyżka
    NASąCZENIE:
    - woda: 1 szklanka
    - aromat migdałowy: 1 łyżeczka
    - wódka lub inny alkohol: 40 mililitrów
    PRZEłOżENIE:
    - masło orzechowe: 3 łyżki
    - batony snickers lub mars: 2 sztuki
    MASA:
    - budyń czekoladowy: 1.5 opakowania
    - mleko 1,5%: 850 mililitrów
    - woda: 150 mililitrów
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - cukier: 4 łyżki
    - czekolada deserowa: 100 gramów
    - olej kokosowy lub masło: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

"czekoladowy sen" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:
    białka ubijamy z szczyptą soli i cukrem aż będą sztywne, dodać żółtka po jednym i chwile miksować na niższych obrotach.Wyłączyć mikser. Do miski przesiać przez sito mąkę, mączkę i proszek do pieczenia i teraz mieszamy już tylko łyżką(to ważne). delikatnie ale do połączenia składników, dolewamy łyżkę wody i jeszcze przemieszać. Dno blachy (ale samo dno!!!) wysmarować olejem i wylać ciasto. Piec około 30 minut w temperaturze 150-180 stopni. sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Jeśli nie to piec, do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroimy go na 2 blaty. Do tego przepisu użyjemy tylko jeden blat. Drugi zamroźcie lub zjedzcie.
  • 2. Budyń gotujemy używając do niego 750ml mleka i 4łyżek cukru. Dorzucamy bardzo drobno posiekana czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy z gazu. Zagotowujemy 150ml wody i rozpuszczamy w niej 4 łyżeczki żelatyny, jak jest całkiem rozpuszczona, to dolewamy 100ml mleka które nam zostało. Do budyniu powolutku i ciągle mieszając dolewamy rozpuszczona żelatynę i studzimy.
  • 3. Blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy i nasączamy wodą wymieszaną z wódką i małą łyżeczką aromatu migdałowego. Smarujemy go masłem orzechowym. Następnie batoniki kroimy w kostkę bądź siekamy posypujemy biszkopt.
  • 4. Gdy masa budyniowa zaczyna tężeć (aby to przyspieszyć można wstawić ja do lodówki), delikatnie wylewamy ją na ciasto. Jeśli zrobimy to zamaszyście to kawałki batoników popłyną nam w jedno miejsce i może to zepsuć efekt końcowy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą. Proponuję zrobić również marcepanowe różyczki.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować