Likier kawowy

5 (170 ocen)

  • 30 min

Likiery kukułka i kawowy to moi zdecydowani faworyci.

  • 30 min

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (można użyć też niesłodzonego)
    200 ml Whiskey (dałam 300 ml)
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej i wymieszanej z 90 ml wrzącej wody
    200 ml kremówki 30% (dałam 150 ml)
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole Likiery Kawy

Likier kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparz kawę i odstaw do ostudzenia.
  • 2. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i przelej do butelki.
  • 3. Włóż do lodówki - od czasu do czasu potrząśnij butelką.
  • 4. Likier jest gotowy praktycznie od razu, ale ja lubię, żeby poleżał jeden-dwa dni przed konsumpcją.

Porady

Nie wiem do końca, jak długi jest okres przydatności do spożycia tego likieru - najdłużej trzymałam go w lodówce przez około 2 tygodnie. Być może można dłużej, ale jest tak smaczny, że zwykle, bo kilku dniach już znika ;).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Likier Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować