Libańska sałatka tabuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Natkę pietruszki i miętę dokładnie płuczemy i osuszamy. Bardzo drobno siekamy i wrzucamy do miski.
2.Umyte pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę. Razem z sokiem przekładamy do miski z ziołami. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Solimy
do smaku. Dokładnie mieszamy, zasypując kaszą kuskus. Odstawiamy na około 20 minut. Kuskus stanie się miękki, bo wchłonie wilgoć z pozostałych
składników.
3.Na sałatkę wyciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy oliwę z oliwek oraz pieprz do smaku. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem
sałatkę dekorujemy kawałkami cytryny. Sałatkę tabuleh podajemy schłodzoną jako dodatek do pieczonych dań mięsnych.
Komentarze