Libańska sałatka tabuli

4.3 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Libańska sałatka tabuli jest idealna do mięs z grilla. Na początku goście podchodzą do niej z rezerwą, ale gdy spróbują, szybko znika ze stołu.

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki
    3 gałązki mięty
    3 pomidory
    5 łyżek kuskusu (lub kaszki bulgur)
    1 mała cebula
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 cytryna
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.3 (180 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Libańska sałatka tabuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natkę pietruszki i miętę dokładnie płuczemy i osuszamy. Bardzo drobno siekamy i wrzucamy do miski.
  • Libańska sałatka tabuli 2. Umyte pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę. Razem z sokiem przekładamy do miski z ziołami. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Solimy
    do smaku. Dokładnie mieszamy, zasypując kaszą kuskus. Odstawiamy na około 20 minut. Kuskus stanie się miękki, bo wchłonie wilgoć z pozostałych
    składników.
  • 3. Na sałatkę wyciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy oliwę z oliwek oraz pieprz do smaku. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem
    sałatkę dekorujemy kawałkami cytryny. Sałatkę tabuleh podajemy schłodzoną jako dodatek do pieczonych dań mięsnych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Libańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować