Tabbouleh, czyli libańska sałatka z kaszą bulgur

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka, pożywna sałatka na upalne dni i nie tylko.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 200g kaszy bulgur

    - pół dużej czerwonej papryki

    - 2 średniej wielkości pomidory

    - 2 średniej wielkości ogórki

    - skórka i sok z jednej małej cytryny

    - garść liści mięty

    - pęczek natki pietruszki

    - solidna łyżka oleju lnianego ( lub oliwy z oliwek)

    - 2-3 duże ząbki czosnku

    - sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Tabbouleh, czyli libańska sałatka z kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu i studzę. Pomidory sparzam, opieram ze skórki i kroję w kawałeczki. Ogórki i papryki myję dokładnie i kroję w małe kawałeczki. Cytrynę sparzam, ścieram skórkę i wyciskam sok. Czosnek przeciskam przez praskę. Wszystko razem mieszam z kaszą. Zioła dokładnie myję , drobno siekam i dodaję do sałatki . Wszystko mieszam. Na koniec dodaję olej , sól i pieprz. Znów mieszam. Odkładam na conajmniej godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza bulgur

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować