SAŁATKA TABBOULEH

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna i orzeźwiająca Libańska sałatka z kaszy.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur lub pęczak
    2 duże pomidory
    2 małe ogórki zielone
    pęczek listków mięty
    pęczek listków pietruszki
    1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    szczypta : kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, cynamonu
    sól oraz świeżo mielony pieprz
    1 czerwona cebulka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka tabbouleh - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę bulgur lub pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia oraz płuczemy wodą. Pomidory kroimy w kostkę. Ogórki (możemy obrać, ale nie musimy) wydrążamy łyżeczką z nasion, aby nie puszczały dużo wody. Kroimy w taką wielkość co pomidory. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone pomidory, ogórki, cebulkę łączymy z kaszą
    na koniec pietruszkę i miętę bardzo drobno siekamy .
    2. Przygotowujemy dressing: Do oliwy dodajemy sok z cytryny, wyciśnięte pół ząbka czosnku, zmielone ziele angielskie oraz po dużej szczypcie przypraw: kolendry, papryki, kuminu i cynamonu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Oczywiście sałatkę możemy odstawić do lodówki na około 1h by smaki i aromaty mogły się połączyć. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Libańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować