Sałatka tabbouleh - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę bulgur lub pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia oraz płuczemy wodą. Pomidory kroimy w kostkę. Ogórki (możemy obrać, ale nie musimy) wydrążamy łyżeczką z nasion, aby nie puszczały dużo wody. Kroimy w taką wielkość co pomidory. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone pomidory, ogórki, cebulkę łączymy z kaszą
na koniec pietruszkę i miętę bardzo drobno siekamy .
2. Przygotowujemy dressing: Do oliwy dodajemy sok z cytryny, wyciśnięte pół ząbka czosnku, zmielone ziele angielskie oraz po dużej szczypcie przypraw: kolendry, papryki, kuminu i cynamonu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Oczywiście sałatkę możemy odstawić do lodówki na około 1h by smaki i aromaty mogły się połączyć. Smacznego
Komentarze