Libańska zupa z soczewicy

4.49 (190 ocen)

  • 40 min

Przepis na pyszną zupę z soczewicy, będziesz oczarowana, jak z kilku składników i przypraw można wyczarować aromatyczną, pełną smaków zupę. Libańska zupa z soczewicy pachnie kuminem, u nas wciąż mniej popularną przyprawą, ale warto jej poszukać. Jest też niedroga!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    400 g pomidorów z puszki lub 4-5 świeże pokrojone
    3/4 szklanki soczewicy czerwonej
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka kuminu
    1/2 - 1 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 litr wody
    pieprz, sól
    świeża kolendra do podania
    opcjonalnie 1 łyżeczka jogurtu do podania
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Libańska zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KROK 1:
    Wlewam oliwę i dodaję posiekaną cebulę, przesmażam. Dodaję czosnek. Jeśli czujesz, że oliwy jest zbyt mało możesz dolać lub dolać ciut wody. Dodaję przyprawy, mieszam.
  • 2. KROK 2:
    Odmierzam soczewicę i raz płuczę.
  • 3. KROK 3:
    Dodaję do cebuli i zalewam wodą. Dodaj pomidory z puszki lub pokrojone świeże.
  • 4. KROK 4:
    Na niewielkim ogniu gotuję ok. 15-20 minut. Doprawiam pieprzem i solą i podaję z posiekaną kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować