To jedne z lepszych knedli jakie jadłam. Maliny, ser oraz bułka tarta zrumieniona na maśle – to połączenie zachwyci z pewnością również Was. Kuleczki są małe, w sam raz na jeden kęs. Na pewno pokochają je najmłodsi. Gorąco polecam
Składniki:
• 250 g twarogu,
• 1 jajko,
• Szczypta soli,
• ¾-1 szklanki mąki,
• 150-200g malin,
• ¼ szklanki cukru,
• DO PODANIA:
• Bułka tarta zrumieniona na maśle
Leniwe kuleczki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg mielimy bądź rozgniatamy dokładnie widelcem kilka minut aż będzie kremowy. Do twarogu dodajemy szczyptę soli oraz jajko, mieszamy.
2.Stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło można dosypać troszkę więcej mąki.
3.Z ciasta serowego odrywamy porcję ciasta, spłaszczamy ją. Na środku układamy 1 dużą malinę (lub 2-3 malutkie) i dodajemy szczyptę cukru,
4.zlepiamy końce ciasta i formujemy małe kuleczki.
5.Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy np. ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietanką i posypane cukrem.
Życzę smacznego
Komentarze