Leniwe kuleczki z malinami

4.98 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To jedne z lepszych knedli jakie jadłam. Maliny, ser oraz bułka tarta zrumieniona na maśle – to połączenie zachwyci z pewnością również Was. Kuleczki są małe, w sam raz na jeden kęs. Na pewno pokochają je najmłodsi. Gorąco polecam

Składniki:

  • • 250 g twarogu,
    • 1 jajko,
    • Szczypta soli,
    • ¾-1 szklanki mąki,
    • 150-200g malin,
    • ¼ szklanki cukru,
    • DO PODANIA:
    • Bułka tarta zrumieniona na maśle
Wystaw ocenę:

4.98 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Knedle Ser

Leniwe kuleczki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leniwe kuleczki z malinami 1. Twaróg mielimy bądź rozgniatamy dokładnie widelcem kilka minut aż będzie kremowy. Do twarogu dodajemy szczyptę soli oraz jajko, mieszamy.
  • Leniwe kuleczki z malinami 2. Stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło można dosypać troszkę więcej mąki.
  • Leniwe kuleczki z malinami 3. Z ciasta serowego odrywamy porcję ciasta, spłaszczamy ją. Na środku układamy 1 dużą malinę (lub 2-3 malutkie) i dodajemy szczyptę cukru,
  • Leniwe kuleczki z malinami 4. zlepiamy końce ciasta i formujemy małe kuleczki.
  • Leniwe kuleczki z malinami 5. Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy np. ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietanką i posypane cukrem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować