Lekko migdałowa strucla makowa

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczna droŻdzowa strucla makowa Pachnąca migdałami. Idealna na świeta i nie tylko.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dkg mąki
    4 dkg drożdży
    szklanka mleka
    2 żółtka
    2 jaja
    10 dkg cukru
    10 dkg masła
    skórka otarta z cytryny
    sól

    Masa makowa:
    30 dkg maku
    20 dkg cukru
    2 białka
    5 dkg masła
    aromat migdałowy,
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Rolada Makowiec Desery

Lekko migdałowa strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania

    Przygotowac rozczyn z drozdzy W NASTEPUJĄCY SPOSÓB
    rozetrzec drożdze w naczyniu z lyzka cukru, dodać cieple mleko dodac 2, lyzki maki, wymieszac i postawic w cieplym miejscu. Gdy rozczyn podrosnie, wlac go do przesianej maki, dodac pozostale skladniki i wyrabiac ciasto, tak dlugo, az bedzie gladkie i lsniace ( powinno odstawac od rak).

    Mak zalac wrzatkiem i trzymac na malym ogniu około 25 min., a potem mak odcedzic, zemleć 2 razy , dodac pozostale skladniki , a na końcu dodać ubite białka i je z całośćią lekko wymieszac.

    Ciasto rozwalkowywac na prostokaty, rozkladac na nim mase makowa, zwijac w rulony, ukladac na blasze j zawiniete w papier -pergamin i zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu.



    Piec, w temp 175 stopni przez 35-40 minut . Smacznego !!!

Porady

Gdy sa problemy z awinięciem masy , tzn ciasto jest zbyt klejące nalezy posypac je mąką przy zwijaniu. z tych składników wychodza 2 spore rolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować