Strucla makowa

  • wyświetlono: 1439 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Makowiec to obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole.

elka72

Składniki

Ciasto:

450 g mąki tortowej

2 żółtka

40 g drożdży

1 szkl. ciepłego mleka

4 łyżki cukru

50 g masła

Masa makowa:

400 g maku

2 białka

1/2 szkl. miodu

50 g masła

olejek migdałowy

orzechy włoskie

skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla makowa

  • 1. Z mleka,1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z żółtkami i cukrem,wlewamy rozczyn,dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mak sparzyć gorącą wodą,odlać nadmiar wody,gotować na małym ogniu do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić,zmielić 2 razy. Masło,miód, zmielony mak,olejek,posiekane orzechy i skórkę pomarańczową.razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy makowej.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować cienko dwa prostokąty,posmarować roztopionym masłem. Nałożyć masę makową,zwinąć rolady.Każdą roladę owinąć papierem do pieczenia,ułożyć na blaszce i piec ok.45 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemakowiec

Komentarze

Podobne przepisy

image-289ch3o

Dodane przez: aga86

Strucla makowa

Od lat gości na moim stole wigilijnym...Delikatne...

Strucla makowa w wieńcu

Dodane przez: dorota w

Strucla makowa w wieńcu

Ciasto drożdżowe mojego autorstwa,...

makowiec

Dodane przez: juchab

Strucla makowa zawze udana!

Każdy kto spróbuje tego makowca...

Makowiec

Dodane przez: Kinia1984

Strucla makowa Eugeniusza

Wypiekiem tego cista przez lata...

najlepsza rolada makowa

Dodane przez: Neblina36

Świąteczna strucla makowa

W moim domu tę struclę/roladę od...

.

Dodane przez: Anitka0804

Strucla makowa w cieście kruchym

To była moja pierwsza strucla makowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE