Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Słodycz bananów zrównoważona nutą gorzkiej czekolady i delikatnym kremem jogurtowym. Niezwykle eleganckie, a przy tym proste i szybkie w wykonaniu. Swymi mocno bananowym aromatem skusi każdego!!! :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jaja
    1/2 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    1-2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem jogurtowy
    2 duże jogurty o smaku bananowym - 2x400g
    5 -6 łyżeczek żelatyny (czubatych)
    1 śnieżka
    200 ml mleka
    6 bananów
    sok z połowy cytryny

    Polewa
    75ml śmietanki 30%
    75g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki).

    Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części.
  • 2. Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 1/4 szkl).

    Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru. 3 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 3 w kostkę.
  • 3. W jednym naczyniu ubić "śnieżkę" z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubić jogurt (z ewentualnym dodatkiem cukru - do smaku, wedle uznania). Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać część lekko tężejącej żelatyny (ok. 2/3) i w analogiczny sposób postąpić ze śnieżką - dodając pozostałą żelatynę.

    Obydwie masy wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i natychmiast przekładać biszkopty w sekwencji: biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu - biszkopt - 1/3 kremu banany - pokrojone w kostkę Tak przełożone ciasto wstawić natychmiast do lodówki.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w śmietance, odstawić do wystygnięcia i zimną polewą polać ciasto

Porady

Zamiast jogurtów bananowych z powodzeniem można użyć naturalnych - należy wtedy pamiętać o dosłodzeniu masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować