Ciasto bananowe z czekoladą

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mega bananowe, wilgotne, szybkie w wykonaniu ciasto.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki mleka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    12 dag miękkiego masła
    14 dag cukru (10 płaskich łyżek)
    2 jajka
    łyżeczka olejku pomarańczowego
    4 banany (80 dag ze skórką)
    4 łyżki kropelek czekoladowych
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ciasto bananowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie bananów 1. Keksówkę o wymiarach 9x27 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
    Sodę rozprowadziłam w mleku.
    Banany umyłam, obrałam i rozgniotłam widelcem.
    Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C z termo obiegiem (180*C bez termo obiegu).
  • Przygotowanie ciasta 2. Miękkie masło utarłam z cukrem, nie przerywając miksowania dodałam po kolei oba jajka i olejek pomarańczowy.
    Nadal miksując dodałam partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i mleko z sodą.
  • Dodanie kropelek czekoladowych 3. Do wyrobionego ciasta dodałam kropelki czekoladowe i wymieszałam łyżką.
  • Surowe ciasto w foremce 4. Ciasto przełożyłam do przygotowanej keksówki i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika.
  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika 5. Piekłam 50 minut. Wystudziłam na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować