• 1 godz. 20 min

Ulubiona potrawa męża. smakuje wybornie. Polecam na romantyczną kolację przy świecach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 500 g mielonej wieprzowiny (ew. wymieszanej z wołowiną, może też być mięso z indyka)
    - 1 cebula
    - 1 marchewka
    - 1 ząbek czosnku
    - 1-2 łyżki oleju
    - puszka pomidorów krojonych bez skóry
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego najlepiej Dawtona
    - 3 łyżeczki oregano
    -2 łyżeczki bazylii
    -2 łyżeczki papryki ostrej
    -2 łyżeczki papryki słodkiej
    - przyprawa uniwersalna lub maggi do smaku
    - 1,5 opakowania makaronu lasagne
    -40 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, czosnek zmiażdżyć. Warzywa podsmażyć na oleju przez 2 min, następnie dodać mięso mielone i podsmażyć kolejne 5 minut. Następnie dolać pół szklanki wody i dusić ok 20 minut. Później dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawy. Jeśli farsz jest zbyt wodnisty, dodajemy mąkę wymieszaną z wodą aby zagęścić.
  • 2. Ser ścieramy na dużych oczkach i dzielimy na 3 części. W czasie robienia farszu gotujemy makaron na pół twardo tak, jak na opakowaniu.
  • 3. Naczynie żaroodporne lub blachę lejemy trochę olejem i wykładamy 1 warstwę makaronu, na to wykładamy trochę farszu i posypujemy 1 częścią sera żółtego. Na ser kładziemy następną warstwę makaronu i wykładamy farsz posypujemy serem. Wykładamy ostatnia warstwę makaronu i na to wykładamy farsz i sypiemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temp 160-180 stopni. Dekorujemy ketchupem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować