1.Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, czosnek zmiażdżyć. Warzywa podsmażyć na oleju przez 2 min, następnie dodać mięso mielone i podsmażyć kolejne 5 minut. Następnie dolać pół szklanki wody i dusić ok 20 minut. Później dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawy. Jeśli farsz jest zbyt wodnisty, dodajemy mąkę wymieszaną z wodą aby zagęścić.
2.Ser ścieramy na dużych oczkach i dzielimy na 3 części. W czasie robienia farszu gotujemy makaron na pół twardo tak, jak na opakowaniu.
3.Naczynie żaroodporne lub blachę lejemy trochę olejem i wykładamy 1 warstwę makaronu, na to wykładamy trochę farszu i posypujemy 1 częścią sera żółtego. Na ser kładziemy następną warstwę makaronu i wykładamy farsz posypujemy serem. Wykładamy ostatnia warstwę makaronu i na to wykładamy farsz i sypiemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temp 160-180 stopni. Dekorujemy ketchupem
Komentarze