,,wenus" od ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej piany i mieszamy łyżką drewnianą w prawą stronę napowietrzając ciasto. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy dalej drewniana łyżką. Ciasto wykładamy na posmarowana prostokątną formę o wymiarach 25x40, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20minut w temp 180 stopni.
2.Masa serowa: Ser biały zmielić i zmiksować z cukrem i tężejącymi galaretkami (rozpuszczonymi w 0,5 litra wody). W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i śnieżki. Dodajemy do masy serowej.
3.Kokos: Masło , cukier i wiórki podsmażamy na patelni do zrumienienia wiórek.
4.Biszkopt przekrawamy na pół wykładamy masę serową i przykrywamy drugą połową. Na wierzch wykładamy dżem brzoskwiniowy i wykładamy kokos. Schładzamy w lodówce.
Komentarze