,,WENUS" od Ani

4.97 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dostałam ten przepis od szwagierki. Ciasto jest pyszne. w sam raz na upalne dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka mąki krupczatki
    -3/4 szklanki cukru
    -1,5 łyżeczki octu
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    -25 dag sera białego
    -2 galaretki cytrynowe
    -2 łyżki cukru pudru
    -0,5 litra śmietanki 30%
    -2 śnieżki
    -1 dżem brzoskwiniowy

    Kokos:
    -10 dag wiórek kokosowych
    -2 łyżki cukru
    -2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.97 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

,,wenus" od ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej piany i mieszamy łyżką drewnianą w prawą stronę napowietrzając ciasto. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy dalej drewniana łyżką. Ciasto wykładamy na posmarowana prostokątną formę o wymiarach 25x40, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20minut w temp 180 stopni.
  • 2. Masa serowa: Ser biały zmielić i zmiksować z cukrem i tężejącymi galaretkami (rozpuszczonymi w 0,5 litra wody). W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i śnieżki. Dodajemy do masy serowej.
  • 3. Kokos: Masło , cukier i wiórki podsmażamy na patelni do zrumienienia wiórek.
  • 4. Biszkopt przekrawamy na pół wykładamy masę serową i przykrywamy drugą połową. Na wierzch wykładamy dżem brzoskwiniowy i wykładamy kokos. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować