Pyszna alternatywa dla pizzy , rodem z Węgier , często podawane również w Słowacji .
20 min
Składniki:
0,5 kg mąki
1 op. drożdży w proszku
1 jajko
1 szklanka mleka
olej
1 łyżka soli
ser żółty ( tarty )
keczup oraz sos czosnkowy
koperek ( może być świeży, mrożony lub suszony )
1.Przesiewamy mąkę do miski , dodajemy drożdże , jajko , mleko i płaską łyżkę soli . Wyrabiamy dość miękkie ciasto . Smarujemy ciasto dwoma łyżkami oleju i wkładamy do woreczka foliowego i luźno zawijamy aby ciasto miało miejsce do wzrostu . Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
2.Ciasto wyciągamy z woreczka , dzielimy na 3 lub 4 części i wałkujemy każdą część na placek o grubości ok 0,5 cm . Wlewamy olej na patelnię na wysokość 1 cm .Smażymy langosze na rozgrzanym oleju z obu stron , wykładamy na talerz i posypujemy tartym serem . Polewamy keczupem , sosem czosnkowym oraz posypujemy koperkiem .
Porady
Rozwałkowanie i smażenie 20 minut . W czasie smażenia ciasto lubi się wybrzuszać wtedy lekko je dociskamy .
Komentarze