Langosz

4.5 (142 ocen)

  • 20 min

Pyszna alternatywa dla pizzy , rodem z Węgier , często podawane również w Słowacji .

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    1 op. drożdży w proszku
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    olej
    1 łyżka soli
    ser żółty ( tarty )
    keczup oraz sos czosnkowy
    koperek ( może być świeży, mrożony lub suszony )
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Langosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto można wyrobić z podwójnej porcji składników . 1. Przesiewamy mąkę do miski , dodajemy drożdże , jajko , mleko i płaską łyżkę soli . Wyrabiamy dość miękkie ciasto . Smarujemy ciasto dwoma łyżkami oleju i wkładamy do woreczka foliowego i luźno zawijamy aby ciasto miało miejsce do wzrostu . Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • Ciasto na langosza . 2. Ciasto wyciągamy z woreczka , dzielimy na 3 lub 4 części i wałkujemy każdą część na placek o grubości ok 0,5 cm . Wlewamy olej na patelnię na wysokość 1 cm .Smażymy langosze na rozgrzanym oleju z obu stron , wykładamy na talerz i posypujemy tartym serem . Polewamy keczupem , sosem czosnkowym oraz posypujemy koperkiem .

Porady

Rozwałkowanie i smażenie 20 minut . W czasie smażenia ciasto lubi się wybrzuszać wtedy lekko je dociskamy .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować