"Kudłacze" Lamingtony (kostki kokosowe)

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Te biszkoptowe kosteczki z kokosem podobno można było spotkać w Polsce już w latach 70-tych, w moich okolicach w dzieciństwie nigdy jednak nie miałam z nimi do czynienia, a szkoda, bo zapałałabym do nich wielką miłością :). Lamingtony mają, o dziwo, australijskie pochodzenie.

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    7 jaj
    7 łyżek mąki pszennej tortowej (z małymi górkami)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki oleju
    5 łyżek cukru
    szczypta soli
    2 łyżki cukru waniliowego

    polewa:
    1 szklanka śmietany kwaśnej 18% (350 gramów)
    4 łyżki ciemnego kakao ( z małymi górkami)
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    100 gramów masła ewentualnie margaryny

    dodatkowo:
    około 250 gramów wiórków kokosowych do obtaczania
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

"kudłacze" lamingtony (kostki kokosowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, potem wsypujemy oba cukry, miksujemy przez około 2 minuty na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Następnie wsypujemy stopniowo (na 2, 3 razy) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki rózgowej lub łyżki drewnianej (absolutnie nie używamy miksera!).
    Na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy.
    Blachę o wymiarach 25x40 cm wyścielamy papierem do wypieków, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt i pieczemy około 20 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto studzimy i dopiero potem delikatnie odrywamy papier.

    Biszkopt kroimy w około 5 cm kostkę (polecam to robić za pomocą noża do pieczywa).
    Polewa.
    Masło lub margarynę rozgrzewamy w rondlu razem z cukrami i kakao, mieszamy do połączenia, potem wlewamy śmietanę i energicznie mieszając podgrzewamy, jednak nie dopuszczamy do zagotowania.
    Polewę studzimy do temperatury pokojowej.
    Kiedy polewa ostygnie pomagając sobie widelcem lub dwoma zamaczamy każda z kostek w polewie, a potem obtaczamy je w wiórkach.
    Odkładamy na tacy do zastygnięcia (najlepiej w chłodne miejsce).

    Smacznego !

Porady

Biszkopt uprościłam i zmodyfikowałam tak, by długo pozostał świeżutki i delikatny :))) Pyyychotki ! Z porcji wyszło mi około 45 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować