Dzisiaj polecam wam bardzo smaczne, banalnie proste kokosowe kostki, które przygotowałam z okazji dnia dziadka.
Kostki były zaskoczeniem dla rodzinki i zniknęły aby się nie obróciłam.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto;
mąka 1/2 szkl,
cukier puder 1/2 szkl,
jajka 6 szt,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
Polewa;
margaryna 1 kostka,
cukier 1/2 szkl,
olejek migdałowy lub wanilii kilka kropel (według swojego smaku),
kakao 3 łyżki,
woda 5 łyżek,
Kokosowe kostki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
Do utartych żółtek stopniowo przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać do połączenia.
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.(blaszkę o wymiarach 26/30 cm).
Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 30 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić.
Polewa;
Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę ,cukier kilka kropli olejku migdałowego czy wanilii (według swojego smaku ).
Cały czas mieszając dodać kakao.
Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła.
Wystudzone ciasto pokroić w kostkę wielkości około 2,5 na 2,5 cm.
Kostki maczać w gorącej polewie, a następnie w wiórkach kokosowych.
Komentarze