Kokosowe kostki

5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam wam bardzo smaczne, banalnie proste kokosowe kostki, które przygotowałam z okazji dnia dziadka.
Kostki były zaskoczeniem dla rodzinki i zniknęły aby się nie obróciłam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    mąka 1/2 szkl,
    cukier puder 1/2 szkl,
    jajka 6 szt,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,

    Polewa;
    margaryna 1 kostka,
    cukier 1/2 szkl,
    olejek migdałowy lub wanilii kilka kropel (według swojego smaku),
    kakao 3 łyżki,
    woda 5 łyżek,

    Dodatkowo;
    wiórki kokosowe 300 g,
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Biszkopty Jajko Polewa

Kokosowe kostki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowe kostki 1. Ciasto;
    Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
    Do utartych żółtek stopniowo przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać do połączenia.
    Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.(blaszkę o wymiarach 26/30 cm).
    Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 30 minut a najlepiej do suchego patyczka.
    Po upieczeniu wystudzić.

    Polewa;
    Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę ,cukier kilka kropli olejku migdałowego czy wanilii (według swojego smaku ).
    Cały czas mieszając dodać kakao.
    Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła.
    Wystudzone ciasto pokroić w kostkę wielkości około 2,5 na 2,5 cm.
    Kostki maczać w gorącej polewie, a następnie w wiórkach kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować