"Kudłacze" Lamingtony (kostki kokosowe)

  • wyświetlono: 1829 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Te biszkoptowe kosteczki z kokosem podobno można było spotkać w Polsce już w latach 70-tych, w moich okolicach w dzieciństwie nigdy jednak nie miałam z nimi do czynienia, a szkoda, bo zapałałabym do nich wielką miłością :). Lamingtony mają, o dziwo, australijskie pochodzenie.

capri
  • 60min

Składniki

biszkopt:
7 jaj
7 łyżek mąki pszennej tortowej (z małymi górkami)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
5 łyżek cukru
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego

polewa:
1 szklanka śmietany kwaśnej 18% (350 gramów)
4 łyżki ciemnego kakao ( z małymi górkami)
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 gramów masła ewentualnie margaryny

dodatkowo:
około 250 gramów wiórków kokosowych do obtaczania

Sposób przygotowania przepisu:

"Kudłacze" Lamingtony (kostki kokosowe)

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, potem wsypujemy oba cukry, miksujemy przez około 2 minuty na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Następnie wsypujemy stopniowo (na 2, 3 razy) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki rózgowej lub łyżki drewnianej (absolutnie nie używamy miksera!).
    Na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy.
    Blachę o wymiarach 25x40 cm wyścielamy papierem do wypieków, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt i pieczemy około 20 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto studzimy i dopiero potem delikatnie odrywamy papier.

    Biszkopt kroimy w około 5 cm kostkę (polecam to robić za pomocą noża do pieczywa).
    Polewa.
    Masło lub margarynę rozgrzewamy w rondlu razem z cukrami i kakao, mieszamy do połączenia, potem wlewamy śmietanę i energicznie mieszając podgrzewamy, jednak nie dopuszczamy do zagotowania.
    Polewę studzimy do temperatury pokojowej.
    Kiedy polewa ostygnie pomagając sobie widelcem lub dwoma zamaczamy każda z kostek w polewie, a potem obtaczamy je w wiórkach.
    Odkładamy na tacy do zastygnięcia (najlepiej w chłodne miejsce).

    Smacznego !

Porady

Biszkopt uprościłam i zmodyfikowałam tak, by długo pozostał świeżutki i delikatny :))) Pyyychotki !
Z porcji wyszło mi około 45 sztuk.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatabiszkoptkokospolewa czekoladowakokosankiciastka z kokosem

Komentarze

Podobne przepisy

kostka kokosowa

Dodane przez: marysiaz

Kostka kokosowa

Pewnie każdy z Was zna to ciasto....

Kostka kokosowa

Dodane przez: emalitowska

Kostka kokosowa

Bardzo proste ciasteczka na jeden...

kostka kokosowa

Dodane przez: majka190382

KOKOSOWE KOSTKI

Dla lubiących kokos,mleczną słodką...

Dodane przez: Klaudyna213

KUDŁACZ

Ciasto zwane też kokoskami. Zawsze...

Kudłacze

Dodane przez: mariolka

Kudłacze

To tochę już zapomniany przepis.

Kostka dyniowa

Dodane przez: Mariola123

KOSTKA DYNIOWO - KOKOSOWA

Kostka dyniowa to wilgotna babka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.