Krupnik wiosenny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna sycąca i pełna kolorowych warzyw zupa będzie doskonałym daniem na obiad lub ciepłą kolację.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500g surowego chudego boczku
    300g piersi z kurczaka
    3 marchewki
    2 pietruszki
    ¼ korzenia selera
    Biała część pora
    4 ziemniaki
    100g kaszy jęczmiennej perłowej
    pół pęczka natki pietruszki
    4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, papryczka chili, łyżka lubczyku, sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek oraz kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem marchewek, pietruszki, selera, pora oraz przypraw. Gdy będą miękkie wyciągamy je i przecedzamy wywar tak, aby oddzielić od niego przyprawy. Do wywaru wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną kaszę. Gotujemy około 15-20 minut aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Marchew, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podobnie w kostkę kroimy boczek i pierś kurczaka. Warzywa, mięso oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku.

Porady

Do przygotowania krupniku możemy wykorzystać wodę z gotowania boczku na smarowidło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smarowidlo-babuni-6

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.92 (177 ocen)

Krupnik z kaszy jęczmiennej.

To może cię zainteresować