Krupnik wiosenny

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Nie klasyczny, ale zupełnie inny :) Dziś narodził się krupnik wiosenny, przygotowany na bulionie drobiowym, pełen warzyw, ale bez dodatku ziemniaków. To taka mała kulinarna fantazja wynikająca z chęci jak najszybszego zapanowania wiosennej aury :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 litry bulionu drobiowego*
    - 100 g kaszy perłowej
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 80 g zielonego groszku
    - 50 g fasolki szparagowej
    - 100 g brukselki
    - 1/3 kalafiora
    - 1/3 brokułu
    - 1 mała cebula biała
    - 3 łyżki śmietany
    - 1 łyżeczka koperku
    - 1 listek laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - sól do smaku
    - pieprz czarny
    - olej rzepakowy do smażenia

    * możemy użyć niedzielnego rosołku ;)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w małą kostkę, a kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Wszystkie pokrojone warzywa przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego wraz z fasolką szparagową, groszkiem i brukselką, aby wydobyć ich piękny aromat.
  • 2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulkę oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach dodajemy dobrze opłukaną kaszę perłową oraz koperek i gotujemy przez około 15 minut.
  • 3. Gdy warzywa i kasza będą odpowiednio miękkie, zabielamy całość zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Krupnik wiosenny gotowy! Zupa jest pożywna i bardzo aromatyczna.
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować