KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

4.96 (203 ocen)

Zdobywca nagrody

Swego czasu placki z budyniem wiodły prym w kulinarnej blogosferze.Również i ja, jako blogerka kulinarna, nie mogłam zostać z tyłu, więc upiekłam swoją wersję tego topowego ciasta.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    kostka masła
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    budyń:
    3 budynie śmietankowe
    litr mleka
    4-5 łyżek cukru
    300g świeżych truskawek pozbawionych szypułek

    kruszonka:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
Wystaw ocenę:

4.96 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy placek z budyniem, truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę z proszkiem,
    masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajka. Zagniatam.
    Blaszkę 21 x 21 cm smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 15-20 minut
    w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. W tym czasie przyrządzam budyń według wskazówek na opakowaniu.
    Gorący, gęsty - wylewam na podpieczony spód. Na wierzchu układam połówki owoców,
    wciskając je delikatnie w budyń.
  • 3. Ze składnikami na kruszonkę postępuję podobnie, jak w przypadku ciasta kruchego. Mąkę,
    cukier i masło rozcieram w palcach, aby przybrało formę wilgotnego piasku. Nie zagniatam
    w kulkę, taką sypką kruszonką posypuję wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać cukrem.
  • 4. Przygotowane tak ciasto wkładam do piekarnika na 45 - 50 minut.
    Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Na ciepło ciężko się kroi - budyń zimny
    będzie zwarty i nie sprawi trudności przy podawaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować