Swego czasu placki z budyniem wiodły prym w kulinarnej blogosferze.Również i ja, jako blogerka kulinarna, nie mogłam zostać z tyłu, więc upiekłam swoją wersję tego topowego ciasta.
Kruchy placek z budyniem, truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę z proszkiem,
masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajka. Zagniatam.
Blaszkę 21 x 21 cm smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 15-20 minut
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2.W tym czasie przyrządzam budyń według wskazówek na opakowaniu.
Gorący, gęsty - wylewam na podpieczony spód. Na wierzchu układam połówki owoców,
wciskając je delikatnie w budyń.
3.Ze składnikami na kruszonkę postępuję podobnie, jak w przypadku ciasta kruchego. Mąkę,
cukier i masło rozcieram w palcach, aby przybrało formę wilgotnego piasku. Nie zagniatam
w kulkę, taką sypką kruszonką posypuję wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać cukrem.
4.Przygotowane tak ciasto wkładam do piekarnika na 45 - 50 minut.
Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Na ciepło ciężko się kroi - budyń zimny
będzie zwarty i nie sprawi trudności przy podawaniu.
Komentarze