Kruchy placek z truskawkami

4.5 (144 ocen)

  • Łatwy

Piekę go odkąd pamiętam. Piecze go moja jedna siostra i druga siostra. Bez niego sezon truskawkowy by się nie liczył.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - margaryna: 20 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka

    - truskawki (około): 90 dekagramów

    - śmietana kremówka 30 - 36% (około): 800 mililitrów
    - cukier puder (1-2 łyżeczki): 1 łyżeczka
    - Śmietan-fix: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy placek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut (ten czas nie został uwzględniony w czasie przygotowania).
  • 2. Blaszkę o wymiarach 24x40cm natłuścić, wysypać bułką tartą.
  • kruchy placek z truskawkami 3. Dno blaszki wyłożyć ciastem, rozwałkować, nakłuć widelcem. Ciasto piec ok. 40-45 minut w temp. 180-200st. Niewielką część ciasta pozostawić (rozwałkować na cienki placuszek, upiec osobno).
  • kruchy placek z truskawkami 4. Truskawki obrać z szypułek, umyć, osuszyć, ułożyć na wystudzonym spodzie. Spód jest dosyć twardy, ale taki ma być. Można go troszkę nasączyć ponczem przygotowanym z wody i kilku kropli aromatu waniliowego.
  • 5. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru (śmietanę 30% dodatkowo ze śmietan-fixem). Ubitą rozłożyć na truskawkach.
  • kruche ciasto z truskawkami 6. Mały placuszek pokruszyć. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta.
  • 7. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować