Kruchy placek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut (ten czas nie został uwzględniony w czasie przygotowania).
2.Blaszkę o wymiarach 24x40cm natłuścić, wysypać bułką tartą.
3.Dno blaszki wyłożyć ciastem, rozwałkować, nakłuć widelcem. Ciasto piec ok. 40-45 minut w temp. 180-200st. Niewielką część ciasta pozostawić (rozwałkować na cienki placuszek, upiec osobno).
4.Truskawki obrać z szypułek, umyć, osuszyć, ułożyć na wystudzonym spodzie. Spód jest dosyć twardy, ale taki ma być. Można go troszkę nasączyć ponczem przygotowanym z wody i kilku kropli aromatu waniliowego.
5.Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru (śmietanę 30% dodatkowo ze śmietan-fixem). Ubitą rozłożyć na truskawkach.
Komentarze