Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

4.5 (183 ocen)

Ja nazywam je ciastem kryzysowym, bo zrobić je możemy w każdej chwili ze składników, które mamy pod ręką i dodać dowolne owoce, wcale nie muszą to być truskawki.

Składniki:

  • (przepis na blaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki)

    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125g margaryny
    1 jajko
    1/4 szklanki cukru + 3 łyżki do budyniu
    2 i 1/4 szklanki mleka
    1 duży budyń (u mnie śmietankowy)
    1/2 kg świeżych truskawek

    Kruszonka:
    60g zimnej margaryny
    1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim blaszkę.
  • 2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy razem w misce, ugniatamy i rozcieramy rękoma by powstały grudki.
  • 3. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Rozrzucamy na całości blaszki.
  • 4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty.
  • 5. Gorącym budyniem zalewamy truskawki. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut.

Porady

Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych świeżych owoców sezonowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować