MUFFINKI TAHINI Z JABŁKIEM I DAKTYLAMI.

4.5 (166 ocen)

Babeczki są dość wilgotne, nie za słodkie, ale tak cudownie pachną chałwą, że trudno im się oprzeć! Daktyle i jabłka stanowiąfajne urozmaicenie i zapobiegają wrażeniu mdłości i nudy. Naprawdę, smakują pysznie, nie tylko według mnie. Partia12 sztuk rozeszła się w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 210 g pasty tahini
    170 g płynnego miodu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    240 g mąki pszennej
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego)
    0,5 łyżeczki imbiru
    10 miękkich daktyli pokrojonych w kostkę
    2 małe jabłka lub 1 większe
    250 ml chudego mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki tahini z jabłkiem i daktylami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tahini mieszam intensywnie z miodem. Suche składniki mieszam razem z przesianą
    mąką. Wsypuję do tahini i miodu, dolewając mleko. Wszystko mieszam
    za pomocą drewnianej łyżki do chwili, aż składniki się połączą.
    Na końcu kroję jabłka w kosteczkę, dodaję do ciasta wraz z daktylami.
    Mieszam raz jeszcze.
  • 2. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni z termoobiegiem.

    Foremkę na 12 muffinek wykładam papilotkami (lub papilotki wkładam
    potrójnie jedna w drugą, by je usztywnić). Uzupełniam ciastem
    do ok. 3/4 wysokości.
  • 3. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25-30 minut, a najlepiej
    do "suchego patyczka". Po upieczeniu zostawiam muffinki do wystudzenia
    w piekarniku. Leciutko upadną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Jabłka Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować