Krokiety z wątróbki

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Przepis dostałam od szwagierki. Krokiety często goszczą na moim stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    ● 3 szkl. mleka
    ● 7 jajek
    ● 50 dag wątróbki wieprzowej
    ● 3 cebule
    ● 5 ząbków czosnku
    ● 3 szkl. mąki
    ● sól, pieprz
    Farsz:
    ● 30 dag topionego sera o dowolnym smaku
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 5 jajek
    ● ok. 3 łyżek majonezu
    ● łyżka kremu chrzanowego
    Oraz: mały słoik sosu
    chrzanowego
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Krokiety z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: cebule i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Wątróbkę oczyszczamy z błon i myjemy. Przepuszczamy 2-krotnie przez maszynkę. Mieszamy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy, mąkę, mleko i jajka. Doprawiamy i miksujemy. Smażymy naleśniki.
  • 2. Farsz: jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ucieramy z jajkami, serkiem, kremem chrzanowym i majonezem. Naleśniki smarujemy farszem i składamy w krokiety. Polewamy sosem chrzanowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować