Krokiety schabowe z serem i szpinakiem

4.5 (152 ocen)

  • 15 min

Schab nadziany pysznym szpinakiem, serem i szynką.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 duże plastry schabu
    ok 200g mrożonego szpinaku
    4 plastry szynki
    4 plastry sera
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany gęstej
    bułka tarta (do obtaczania)
    2 jajka
    sól
    pieprz
    czerwona papryka (przyprawa)
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety schabowe z serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso nadziewane szpinakiem i serem 1. Szpinak rozmrażam (odlewam wodę) i wrzucam na rozgrzane masło na patelnie. Chwilę podsmażam i następnie dodaję sól i pieprz do smaku oraz śmietanę i wyciśnięty czosnek. Szpinak musi mieć dość gęstą konsystencję. W tym czasie rozbijam schab na płaskie kotlety - solę i pieprzę i posypuję papryką obie strony. Na każdy plaster schabu kładę kolejno: szynkę, ser (ja dałam Hochland Tostowy bo akurat ten miałam) i łyżkę szpinaku. Ostrożnie zawijam (gdyby się rozwalały polecam wykałaczkę chociaż ja rzadko używam) i obtaczam w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Staram się robić tak by ser nie wystawał bo w czasie smażenia wycieknie i sie przypali. Ja tym razem smażyłam moje krokiety we frytownicy jakieś 15 minut i powiem, że to bardzo wygodne bo nie trzeba przewracać - obracać :) ale zwykła patelnia jak najbardziej się nada - smażymy ok 10 min po obu stronach na oleju. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować