Wytrawne ptysie z niepsodzianką

4.5 (142 ocen)

  • 10 min

Ptysie tym razem nieco inaczej bo na słono - z pysznym środkiem! Idealne na imprezę karnawałową jako przekąska.

  • 10 min

Składniki:

  • Ptysie:
    100 g masła
    1 szklanka wody
    150 g mąki
    5 jajek
    1/2 łyżeczki soli
    Środek:
    jogurt naturalny - ok 4-5 łyżek
    ketchup
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    pietruszka
    3 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Przystawki Przekąski

Wytrawne ptysie z niepsodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptysie super nadają się na imprezę 1. Ptysie: W garnuszku roztapiam masło wraz z wodą i starannie mieszam. Następnie dodaję mąkę i sól i gotując całość na małym ogniu energicznie mieszam lub pomagam sobie mikserem. mieszam aż ciasto zrobi się dość gęste i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Musi zacząć tworzyć się jedna wielka kula a ciasto powinno ładnie błyszczeć. Następnie dodaję jajka i dalej mieszam / miksuję aż do wchłonięcia i połączenia się składników. Następnie blachę wykładam papierem do pieczenia i łyżką nakładam porcje ciasta. Piekę ok 30 minut w temp 210 Wyjmuję z piekarnika i studzę. W tym czasie jajka gotuję na twardo. Do miseczki wlewam jogurt. Czosnek obieram i wyciskam do jogurtu. Doprawiam lekko solą i pieprzem. Jajka obieram i kroję w ósemki lub w grubsze plastry. Każdego ptysia przekrajam na pół. Do środka wkładam jajko (kawałek lub plaster), po łyżeczce sosu czosnkowego, kapkę ketchupu i kawałek pietruszki.

Porady

Uważajmy aby nie przypiec za bardzo ptysiów - wystarczy jak lekko się zarumienią!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować