Krokiety mięsne z kiszoną kapustą

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej,zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    40 dag mąki pszennej
    4 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    1 łyżeczka oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    60 dag kapusty kiszonej z marchewką
    40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina)
    1 duża cebula
    sól himalajska do smaku
    czubryca czerwona do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

    Panierka;
    2 jaja
    bułka tarta
    olej do smażenia lub masło
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Krokiety mięsne z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki
  • 2. FARSZ:
    Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min, odcedzamy, zimną wyciskamy, kręcimy przez maszynkę razem z mięsem z rosołu,cebulę obieramy, siekamy nożem w kostkę, szklimy na 2 łyżkach oleju dodajemy do zmielonego farszu doprawiamy do smaku solą, czerwoną czubrycą oraz pieprzem.
  • 3. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki ,zawijać w rulony.
    Jajka do panierki roztrzepujemy widelcem solimy szczyptę i panierujemy krokiety w jajku i bułeczce tartej,
    smażymy na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podajemy gorące solo lub z czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować