Krem z sera

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta wersja zupy jest inna niż wszystkie.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 szklanek rosołu z kury
    1 1/2 dkg masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka wina wytrawnego białego
    3 ząbki czosnku
    30 dkg sera gouda startego
    10 dkg sera gouda pokrojonego w kostkę
    3 żółtka
    1/2 szklanki śmietany 22 %
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    gałka muszkatołowa
    sól.pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Rosół

Krem z sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c13efj 1. Rosół zagrzać.
  • 2. Masło roztopić w grubym dnem, dodać mąkę i ubijać trzepaczką na wolnym ogniu. Zalać gorącym rosołem i nadal ubijać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do rosołu wlać wino, dodać czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, wsypać ser. Mieszać intensywnie aż ser roztopi się. Śmietanę ubić z żółtkami, połączyć z natką i serem pokrojonym w kostkę. Wlać do zupy i delikatnie wymieszać.

Porady

Zupę podawać z groszkiem ptysiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować