Zupa krem z kalafiora i sera żółtego

4.49 (175 ocen)

  • 40 min

Połączenie delikatnego kalafiora z aksamitnym serem. Aromatu dodała posiekana natka pietruszki. Całość jest delikatna w smaku, jednak bardzo pożywna i rozgrzewająca w zimowe dni.

  • 40 min

Składniki:

  • 50 g masła
    1 cebula
    750 g kalafiora
    1,4 l bulionu drobiowego
    150 g sera masdamer
    groszek ptysiowy
    natka pietruszki
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z kalafiora i sera żółtego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i smażymy jeszcze 1 min.

    Do cebuli wlewamy, powoli i cały czas mieszając, gorący bulion.

    Do bulionu wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy je przez 20 min. Lekko studzimy i miksujemy całość na gładko.

    Zupę ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty ser i gotujemy do momentu rozpuszczenia.

    Zupę doprawiamy do smaku pieprzem.

    Podajemy z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować