Kotlety z pieczarek i ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Połączyłam ugotowane ziemniaki z pieczarkami i w kilka chwil wyszły mi bardzo smaczne kotlety. Otręby owsiane w składzie zapewniają sporą dawkę zdrowego błonnika.

  • 60 min

Składniki:

  • pieczarki – 250 g
    ugotowane ziemniaki – 300 g
    parmezan tarty – 2 łyżki
    jajko – 1 szt.
    posiekana natka pietruszki – 3 łyżki
    otręby owsiane – 2 łyżki
    pieprz czarny – 1 łyżeczka
    sól – do smaku
    kwiat muszkatu – 1/2 łyżeczki
    czubryca zielona – 1 łyżeczka
    czosnek granulowany - 1 łyżeczka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z pieczarek i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i opłukane pieczarki ścieram na tarce do jarzyn i smażę na suchej patelni do odparowania soku. Następnie przekładam je do miski i odstawiam do przestygnięcia.
    Do pieczarek dodaję ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz pozostałe składniki. Całość bardzo starannie mieszam i formuję nieduże kotlety. Panieruję je w bułce tartej i smażę na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Z obu stron na złoty kolor. Usmażone układam na ręcznikach papierowych do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Porady

*do tych kotletów można zużyć nadwyżki wcześniej ugotowanych ziemniaków np. z dnia poprzedniego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować