Zupełnie nowa, pyszna odsłona kotletów z ziemniaków :)
60 min
Składniki:
5-6 średniej wielkości ziemniaków
1/2 małej główki kapusty
10 dag żółtego sera
1 jajko
2łyżki masła
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól, pieprz, koperek
Kotleciki ziemniaczano - kapuściane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Podusić. Kapustę drobno poszatkować. W garnku rozgrzać masło, dodać kapustę i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Ser żółty pokroić w kosteczkę. Do ziemniaków dodać kapustę, pokrojony ser, wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Z tak przygotowanej masy formować niewielkie kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
2.Podawać z ulubionym sosem lub surówką ( u mnie z duszoną marchewką z cebulą). Smacznego :)
Komentarze