Propozycja na delikatne i pożywne kotleciki z gotowanych ziemniaków i jajek z dodatkiem świeżego koperku. Danie można serwować w rozmaitymi dodatkami - sosami, świeżymi surówkami lub też warzywami na ciepło :)
30 min
Składniki:
KOTLECIKI:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 6 jajek (ugotowanych na twardo)
- 1 surowe jajko
- 1 cebula biała
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- sól i pieprz
DODATKI:
- olej rzepakowy (do smażenia)
- bułka tarta (do panierki)
Kotleciki ziemniaczano - jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i również studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym.
2.Ostudzone ziemniaki, jajka i cebulkę mielimy w maszynce do mięsa, a następnie dodajemy do nich posiekany koperek, 1 surowe jajko i 3 łyżki bułki tartej. Całość doprawiamy solą, przyprawą do ziemniaków, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. ** Masy nie wyrabiajmy zbyt długo, aby nie zrobiła się rzadka.
3.Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
4.Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)
Komentarze