Kotleciki ziemniaczano - jajeczne

4.95 (182 ocen)

  • 30 min

Propozycja na delikatne i pożywne kotleciki z gotowanych ziemniaków i jajek z dodatkiem świeżego koperku. Danie można serwować w rozmaitymi dodatkami - sosami, świeżymi surówkami lub też warzywami na ciepło :)

  • 30 min

Składniki:

  • KOTLECIKI:
    - 700 g ugotowanych ziemniaków
    - 6 jajek (ugotowanych na twardo)
    - 1 surowe jajko
    - 1 cebula biała
    - 2 łyżki posiekanego koperku
    - 3 łyżki bułki tartej
    - 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    - sól i pieprz

    DODATKI:
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    - bułka tarta (do panierki)
Wystaw ocenę:

4.95 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki ziemniaczano - jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i również studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym.
  • 2 2. Ostudzone ziemniaki, jajka i cebulkę mielimy w maszynce do mięsa, a następnie dodajemy do nich posiekany koperek, 1 surowe jajko i 3 łyżki bułki tartej. Całość doprawiamy solą, przyprawą do ziemniaków, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. ** Masy nie wyrabiajmy zbyt długo, aby nie zrobiła się rzadka.
  • 3 3. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
  • 4 4. Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować